Vrije vogel in energiemarkt

Onafhankelijk advies voor inkoop energie

Energiekosten 2024


In 2024 gaat u fors meer betalen voor de vaste energiekosten. Dit staat los van uw energiecontract voor het leveringstarief.


In 2024 wijzigen de vaste energiekosten door hogere netwerkkosten en wijziging in de energiebelasting. De netwerkkosten stijgen met ca. 40% door de toegenomen investeringen om het energienet toekomstbestendig te maken en door gestegen inkoopkosten. Het kabinet verhoogt de energiebelasting voor gas met € 0,093 per m3 exclusief btw. De energiebelasting voor elektriciteit daalt.

Stijging kosten netbeheerders
Naast de stijging van de netwerktarieven door de toegenomen investeringen, stijgen de netwerktarieven elektriciteit in 2024 ook door:


• Gestegen inkoopkosten van landelijke netbeheerder TenneT voor transport
van energie over het landelijke net.
• Er zijn te lage netwerktarieven voor elektriciteit berekend in 2022 en 2023. Dit wordt deels verrekend in de tarieven van 2024, als ook in 2025.

• Toename in investeringen voor toekomstbestendig maken van het energienet.


De hoogte van de netbeheerkosten wordt bepaald door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Elk jaar herziet de ACM de netbeheerkosten en bepaalt het maximale tarief hiervoor.


De elektrificatie van gebouwen, vervoer en industrie leidt tot een verdrievoudiging van het elektriciteitsverbruik in Nederland in de toekomst. Het aantal zonnepanelen neemt explosief toe. Er komen steeds meer laadpalen, warmtepompen en batterijen voor opslag. Om het toenemende transport van elektriciteit aan te kunnen moet het elektriciteitsnet verzwaard én uitgebreid worden.
Netbeheerders investeren tot en met 2030 gezamenlijk zo’n € 60 miljard om het energiesysteem toekomstbestendig te maken. Deze investeringen verdienen de netbeheerders terug via de netwerktarieven die bij u als energieklant in rekening worden gebracht.

 

 
Kaart
Info